Giografia de la Republica Democratica del Congo

Da Wikipedia, l'ençiclopedia libara.
Va a: navigasion, serca
Mapa de la RDC

La Republica Democratica del Congo (la se ciamava Zaire fin al 17 magio 1997) la xe na naxion de l’Africa Sentrałe. El Congo el xe a caval de l’equatore en te l’ovest del continente e el confina co la Republica Sentrafricana per 1 577 km, a nord-est co el Sud Sudan per 628 km, a est co l'Uganda (765 km), el Ruanda (217 km), el Burundi (233 km) e la Tanzania (459 km), a sud co lo Zanbia (1.930 km) e l'Angola (par 2 511 km, 225 km i xe co l'exclave angolana de Cabinda) e a nord-ovest con la Republica del Congo (2 410 km). Co i so 2 345 410 km² el xe el secondo paexe de l’Africa par estenxion.

Morfologia[canbia | canbia el còdexe]

Quasi tuto el paexe el xe baso e el forma el bazin del Fiume Congo el secondo fiume africano par lunghesa e el primo par portata de aqua. Tuto el paexe el xe cuerto da foreste tropicali e taja da miliari de corsi d’aqua. I Monti Mitumba i fa da confin co Ruanda e Burundi, e la cadena del Virunga, quasi tuti vulcani, la se cata al confin co Rwanda e Uganda. A sud, se cata i monti de lo Shaba e del Katanga. La montagna pi alta la xe el Monte Stanley (5 190 m) al confin co l’Uganda.

Aque[canbia | canbia el còdexe]

I fiumi pi inportanti i xe: el Congo, 4 374 km, l’Ubangi, 2 300 km, el Kasai 1 950 km, e el Lomami 1 500 km. Se cata parò miliari de fiumi pi curti che i porta l’aqua a uno de i pi grandi. I fiumi i xe anca le pi inportanti vie de comunicaxion par el paese. El Congo el xe navigabile fin a Kisangani, 4 000 km dal mar. El Lago Tanganica, el Lago Alberto, el Lago Mweru, el Lago Edoardo, e el Lago Kivu i xe divixi tra Congo e altri paexi de la region de i Grandi Laghi.

Clima[canbia | canbia el còdexe]

El clima el xe caldo e umido co forti piove tuto l’ano. A nord se cata na zona de savane al confin co el Sud Sudan.