Giografia de l'Uganda

Da Wikipedia, l'ençiclopedia libara.
Jump to navigation Jump to search
Localizzazione dell'Uganda

L’ Uganda l’è on paexe de l’Africa Orientale. L'Uganda nol gha sbochi sul mar e el porto pi rente el xé quel de Monbasa, en Kenya, a 800 km. El paexe se cata a caval de l’equatore.

Confini[canbia | canbia el còdexe]

Mapa de l'Uganda

L’Uganda la confina a nord co el Sud Sudan par 435 km, a est co el Kenia par 933 km, a sud co la Tanzania par 396 km e co el Ruanda par 169 km e a ovest co la Republica Democratica del Congo par 765 km.

Area[canbia | canbia el còdexe]

Lo Stato el gha n'estenxion de 236 040 km², 36 330 de acque interne.

Morfologia[canbia | canbia el còdexe]

El sud del paexe el xé so on altipian de 1 100 metri sul livel del amr. L’altopian el va zo verso nord, al confin co el Sud Sudan el gha n’elevaxion de 900 m. Le montagne le se cata on po’ par tuto el paexe, ma se trta de montagne abse. Ecexioni le xé el Ruenzori (5 110 m), el Elgon (4 321 m) e el Kadam (3 069 m).

Aque[canbia | canbia el còdexe]

L'Uganda dal satelite

Laghi[canbia | canbia el còdexe]

En Uganda se cata tanta aqua. On quinto de la superfice del paexe la xé ocupá da aque interne. Se cata quatro de i Grandi Laghi de l'Africa: Lago Vitoria, Lago Alberto, Lago Kyoga e el Lago Edoardo. Dal Lago Vitoria parte el Fiume Nilo.


Fiumi[canbia | canbia el còdexe]

El Nilo vien fora dal Lago Vitoria e forma le cascade de Owen. El se sposta a nord par formar el lago Kyoga e el continua par formar el Lago Alberto. Pena fora del Lago Alberto, se cata le cascade Murchison. Par tuto el percorso, el Nilo riseve le aque de vari fiumi picinini. La solo xona sensa fiumi la xé la region de el Karamoja, a est del paexe.

Clima[canbia | canbia el còdexe]

El clima el xé tropicale, caldo e umido. Desertico en tel Karamoja. La piova la va da aprile a giugno en tel sud, pi tardi a nord. Se cata anca na stagion de la piova pi corta da otobre a novenbre, a sud.