Windhoek

Da Wikipedia, l'ençiclopedia libara.
Va a: navigasion, serca
Curly Brackets.svg
A sta voxe ghe va xontà el modèl {{Divixion aministrativa}}
Par piaser, xontaƚo in mòdo giust e pò cava sto avixo.
Par le altre pàgine che gà bixògno de sto modèl, varda la categorìa ligada.

Windhoek (se lese Vuindhuk), la xe la cavedalde la Namibia. La se cata su l’altipian de Khomas, al sentro de el paexe. Windhoek la xera na sitadina de la popolasion herero. En tel 1885, i namaqua i gha atacà i herero e i gha ocupà la zona. En tel 1892 i todeschi i gha ocupà la Namibia e meso qi la cavedal de la colonia. Da la prima guera mondiale al 1990, la Namibia la xe stà aministrà dal Sudafrica. Da l’indipendensa, Windhoek la xe la cavedal de el paexe.

Storia[canbia | canbia sorxente]

Windhoek
Windhuk
Cexa costruia da i todeschi

I herero i gha visù ne la zona de Windhoek par de i secoli. I ciamava la sità Otjomuise (posto del vapor). I namaqua i gavea dato el nome de Ai-Gams (fonti de bojo). I do omi i se riferise a le dodeze sorgenti de acqua calda rente a la sità. El nome Windhoek el xe en afrikaans e vol dir angolo (hoek) de el vento (wind). I afrikaners da el Sudafrica i xe rivà qi en tel 1840 e gha costruio de le misioni protestanti. La guera tra herero e namaqua la gha portà a la distrusion de la sità. La sità come la se la vede ancò la xe tà fondà da i todeschi el 18 otobre 1890, co Von François el gha meso zo la prima piera de el forte todesco.

Eoropei[canbia | canbia sorxente]

Dal 1907 Windhoek la gha visto l’arivo de eoropei – todeschi e sudafricani – che vegnea qi par i pascoli e i minerai. I todeschi i gha perso el control de la sità co la Grande Guera e i sudafricani i gha ocupà la colonia a nome de i inglexi fin al 1945, e dopo par conto proprio.

Indipendensa[canbia | canbia sorxente]

Co l’indipendensa de la Namibia, Windhoek la gha visto on novo momento de svilupo de le infrastruture.


Ligadure foreste[canbia | canbia sorxente]