Caregheta

Da Wikipedia, l'ençiclopedia libara.

Al caregheta al ze al laoro de quel che fà carjeghe. Al laoro al consiste te el cior al legn adeguà a far i portanti e i pecoi de le carjeghe, che al pol esser al frassen, la noghera, la farjesera o qualche olta al morer. Co el legn al donde a un grado just de stajonadura al caregheta al lo laora infin a far al teler de la carjega, che a sto punto al gnen vernisà. la seconda part del laoro la consiste te el inpajar la carjega. par far sto tanto se pol doperar an cordonsin de paja prefabricà, la paja vienese, o, la gran part de le olte, an tipo particolar de erba ciamada paluch.

Le zone co pì tanti careghete le ze quele de montagna aonde che de istà i omi i ła da laorar te el fjen, e de invern i se spostea te la bassa par inpajar carjeghe.

I careghete belumati par poder ciacolar sensa farse intender i ga inventà anca an so linguagio particolar ciamà gergo dei careghete, o scapelament del contha

Traesto fora da Wikipèdia - L'ençiclopedia łìbara e cołaboradiva in łéngua Vèneta "https://vec.wikipedia.org/w/index.php?title=Caregheta&oldid=1110928"