Madona del Coromoto

Da Wikipedia, l'ençiclopedia libara.
Jump to navigation Jump to search
Variansa
Sto articol el é scrit par primieròt doparando ła grafìa dita GVU
Variansa
Sta pajina xè orfana
Sta pajina xè orfana, overo priva de cołegamenti in entrata da altre pajine
Inserissighene almanco uno pertinente e cava l'avixo
Sta pajina xè orfana
Statua de la Vergine de Coromoto te 'l Santuario de Guanare

Nòsa Siora de Coromoto o Vèrgine de 'l Coromoto l'é un de i apelativi che i catòlici i dòpera par ciamar Maria drìo dele apariẑion de ela sucèse te 'l Venesueła te 'l 1652. El culto de la Vèrgine de 'l Coromoto el é particolarmènt difuxo te 'l Venesuèla, onde che la é anca patròna de la naẑion.

Stòrgia[canbia | canbia el còdexe]

Icona de la Santìsima Vèrgine de 'l Coromoto

Co te la ẑità de Guanare, capital de 'l stato de Portuguesa, i indìgeni de 'l lok, i cospes, i é ndati entre te i bòschi a nòrd par scanpar a i conquistadores spagnòli (1591), e la evangeliđaẑion de la Cexa Catòłica la à tacà a èser conplicađa.

La tradiẑion la met la prima apariẑion de Marìa el 8 setembre 1652 te la selva onde che l'èra scanpađi i indios: là la à domandà a 'l cacico (capo) de i cospes, e el indio Coromoto (e so fémena), "Ndé te la caxa de i bianchi e domandeghe che i ve mete acua su la tèsta par pođer ndar te 'l ẑiel", cioè de farse bateđar.

Drìo la tradiẑion el cacico el ghe à dit tut a 'l so encomendero, don Juan Sánchez, e el el ghe à domanda a el e a la so tribù de pariciarse par ciapar part te la catechèxi e el bateđo te 'n 8 dì.

Vari indìgeni cospes i se à convertì e fat bateđar, ma nò el cacico, che el é scanpà. Drìo la legènda Marìa la à parlà de nòu: Coromoto, inrabià, el à proà a ciaparla co 'n braẑ, ma ela la é spariđa.

Par la tradiẑion sta apariẑion la se à schiẑà su 'n màrchio de fibra de alber, che incoi se pòl veđer te 'l santuario naẑional de Nòsa Signora de Coromoto.

Te la s-ciòna Coromoto el é morđist de na bisa co 'l velen: el el torna a Guanare, drìo a morir, e el domanda el bateđo che ghe vèn dat de en barinas. Coromoto el guaris de 'l velen e el ciapa el nòme de Angelo Custode. Pò el domanda a i indìgeni cospes ncora pagani che (anca par colpa sua) no i se èra bateđađi de farlo.

Culto[canbia | canbia el còdexe]

Papa Pio XII, te 'l 1950, el à dichiarà Nòsa Siora de 'l Coromoto patròna de 'l Venesuèla.

Papa Giovani Pagoło II el à incoronà la statua te la so vìxita a 'l santuario marian de Guanare, e Papa Benedeto XVI el à elevà el santuario nasional de Nòsa Siora de 'l Coromoto a baxìlica minore.

Collegamenti foresti[canbia | canbia el còdexe]