Madona del Coromoto

Da Wikipedia, l'ençiclopedia libara.
Va a: navigasion, serca
Sto articol el é scrit par primieròt uxando łe convension de scritura de ła GVU
Sta pajina xè orfana
Sta pajina xè orfana, overo priva de cołegamenti in entrata da altre pajine
Inserissighene almanco uno pertinente e cava l'avixo
Statua de la Vergine de Coromoto te 'l Santuario de Guanare

Nòsa Siora de Coromoto o Vèrgine de 'l Coromoto l'é un de i apelativi che i catòlici i dòpera par ciamar Maria drìo dele apariẑion de ela sucèse te 'l Venesueła te 'l 1652. El culto de la Vèrgine de 'l Coromoto el é particolarmènt difuxo te 'l Venesuèla, onde che la é anca patròna de la naẑion.

Stòrgia[canbia | canbia el còdexe]

Icona de la Santìsima Vèrgine de 'l Coromoto

Co te la ẑità de Guanare, capital de 'l stato de Portuguesa, i indìgeni de 'l lok, i cospes, i é ndati entre te i bòschi a nòrd par scanpar a i conquistadores spagnòli (1591), e la evangeliđaẑion de la Cexa Catòłica la à tacà a èser conplicađa.

La tradiẑion la met la prima apariẑion de Marìa el 8 setembre 1652 te la selva onde che l'èra scanpađi i indios: là la à domandà a 'l cacico (capo) de i cospes, e el indio Coromoto (e so fémena), "Ndé te la caxa de i bianchi e domandeghe che i ve mete acua su la tèsta par pođer ndar te 'l ẑiel", cioè de farse bateđar.

Drìo la tradiẑion el cacico el ghe à dit tut a 'l so encomendero, don Juan Sánchez, e el el ghe à domanda a el e a la so tribù de pariciarse par ciapar part te la catechèxi e el bateđo te 'n 8 dì.

Vari indìgeni cospes i se à convertì e fat bateđar, ma nò el cacico, che el é scanpà. Drìo la legènda Marìa la à parlà de nòu: Coromoto, inrabià, el à proà a ciaparla co 'n braẑ, ma ela la é spariđa.

Par la tradiẑion sta apariẑion la se à schiẑà su 'n màrchio de fibra de alber, che incoi se pòl veđer te 'l santuario naẑional de Nòsa Signora de Coromoto.

Te la s-ciòna Coromoto el é morđist de na bisa co 'l velen: el el torna a Guanare, drìo a morir, e el domanda el bateđo che ghe vèn dat de en barinas. Coromoto el guaris de 'l velen e el ciapa el nòme de Angelo Custode. Pò el domanda a i indìgeni cospes ncora pagani che (anca par colpa sua) no i se èra bateđađi de farlo.

Culto[canbia | canbia el còdexe]

Papa Pio XII, te 'l 1950, el à dichiarà Nòsa Siora de 'l Coromoto patròna de 'l Venesuèla.

Papa Giovani Pagoło II el à incoronà la statua te la so vìxita a 'l santuario marian de Guanare, e Papa Benedeto XVI el à elevà el santuario nasional de Nòsa Siora de 'l Coromoto a baxìlica minore.

Collegamenti foresti[canbia | canbia el còdexe]