Inpero persian

Da Wikipedia, l'ençiclopedia libara.
Inpero persian
Someja


Pozision

Map

33°N 53°E / 33°N 53°E33; 53Coordinae: 33°N 53°E / 33°N 53°E33; 53

ContinenteÀzia Cànbia el vałor in Wikidata

Capitałe  Tehran Cànbia el vałor in Wikidata
Zeografia
Rente a
Dati istòreghi
FondadorCiro II di Persia (it) Traduzi Cànbia el vałor in Wikidata
Istòrego
Iran Cànbia el vałor in Wikidata
























































El nome Pèrsia (in łéngua persiana

فارس

, "Fārs"

persian antigo

PA


A


RA


SA

, Pārsa) ze sta in tenpi moderni doparà cofà che sinònemo a ła nasion de l'Iran, parò inte l'antighità el ga revestio un teritòrio racuanto pì grando e estendesto inte el cuało i se ga su-sevìo vari inperi co inportanti culture.

Sto nome el deriva da l'antigo nome grego de l'Iran, Persis, che a so volta el devien dal nome del clan prinsipałe de Ciro el Grando, Pars o Parsa, che el ga dato el so nome anca a na provincia de l'Iran meridionałe, Fārs (in łéngua persiana moderna). Drio el pensiero del stòrego de l'antiga Gresa Eròdoto el nome Persia el derivaria da Perseo, l'eroe mitolòzego.

El 21 de marso del 1935 el scià Reza Pahlavi el ghea formalmente dimandà a ła comunità internasionałe de refarirse al Stato col nome orìzenàrio de Iran. Racuanti studiozi parò i ghea protestà contro de sta decizion. Inte el 1959 el scià Mohamad Reza Pahlavi el ghea anunsà che se se podea rifarir al Paeze indifarentemente col nome orìzenàrio de Iran o de Pèrsia.

Inte el 1979, ano de ła cadesta de ła monarchia iraniana e de ła caciada del scià Mohamad Reza Pahlavi, l'Iran el zera el penùltemo Stato inte el mondo a ver un sovran co càrega de inperator (la càrega del scià ła ghea el tratamento de "Maestà inperiałe").

Notasion[canbia | canbia el còdaxe]

Védarse anca[canbia | canbia el còdaxe]

Altri projeti[canbia | canbia el còdaxe]


Linganbi foresti[canbia | canbia el còdaxe]

Traesto fora da Wikipèdia - L'ençiclopedia łìbara e cołaboradiva in łéngua Vèneta "https://vec.wikipedia.org/w/index.php?title=Inpero_persian&oldid=1103560"