Ziografia del Nìzer

Da Wikipedia, l'ençiclopedia libara.
Mapa del Niger

El Nizer el xe on paese de l’Africa Ocidentale che el colega anca la zona sahariana e quela saheliana a l’Africa Subsahariana. Grando quatro olte l’Italia, el xe el sesto paexe de l’Africa par area. El Nizer el confina co Burkina Faso e Mali a ovest, l'Algeria e la Libia a nord, Ciad ad est, Nizeria e Benin a sud.

Morfołozia[canbia | canbia el còdaxe]

Topografia del Nizer

Quasi tuto el Nizer el fa parte de on vasto altipian chel ga el masicio de l’Aïr in tel sentro e l’altipian de Djado a nord-est. El paexe el xe desertico, co la popolzion consentrà in tel sud inte la zona do se cata acqua.

L’altitudine mèdia la xe de soli 350 m e el Nizer no ga sbochi sul mar. Se pol dividare el Nizer in tri aree:

  • Nizer del sud

Longo el confin co Nizeria e Mali, par na largheza de 200 km, se cata tereni semi aridi e corsi d’aqua pereni. A est, i monti Damagaram i scarica l’aqua verso el Lago Ciad. A ovest, se cata el bazin del Fiume Nizer.

  • Rejone de l’Aïr

Questa la xe na cadena de montagne in tel nord ovest del Nizer. Le sime le xe de poco sora i 1000 metri. El monte Bagzane (2 022 m) el xe el pi alto de tuti.

  • Ténéré

A nord del Aïr se cata el Ténéré. Se trata de na savana sabiosa e arida.


Traesto fora da Wikipèdia - L'ençiclopedia łìbara e cołaboradiva in łéngua Vèneta "https://vec.wikipedia.org/w/index.php?title=Ziografia_del_Nìzer&oldid=1099883"