Lista dei Presidenti dei Stati Unìi de ła Mèrica

Da Wikipedia, l'ençiclopedia libara.
Va a: navigasion, serca
Sto articoło el xe scrito in padoan

Sta lista ła rancura łe 44 presidense che ga guidà i Stati Unìi de ła Mèrica da l'adosion de ła Costitusion de l'Union a uncò.

Franklin Delano Roosevelt el xe sta 'l ùgnoło presidente dei Stati Unìi a restar al poder par pì de do mandai. El xe sta infati eleto cuatro volte e 'l xe morto co'l jera drio far el so cuarto mandà. Prima de łù jera sta mantegnùa ła tradision de no prexentarse pa' un terso mandà, ma no ghe jera gnanca na leje de ła Costitusion che ło vietase.

Inte'l 1951 xe sta aprovà el 22° Emendamento de ła Costitusion, che'l vieta espresamente de poder servir come presidente par pì de do mandati. A meno che no vegna canbià sto emendamento, Franklin Delano Roosevelt el xe destinà a restar el primo de ła lista. William Henry Harrison el xe atualmente 'l ultemo de ła lista, esendo morto par małatia el 31º xorno dopo el so insediamento.

Presidente dei Stati Unìi Insediamento Fine mandà Durata (xorni) Partìo Mansion a l'elesion
George Washington Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpg 1789 1797 2 865[1] nisun partìo -
IIº John Adams Johnadams.jpg 1797 1801 1 460[2] Partìo Federałista Visepresidente dei Stati Unìi
IIIº Thomas Jefferson Thomas Jefferson rev.jpg 1801 1809 2 922[1] Demo-Republican Visepresidente dei Stati Unìi
IVº James Madison James Madison.jpg 1809 1817 2 922[1] Demo-Republican Segretario de Stato
James Monroe James Monroe 02.jpg 1817 1825 2 922[1] Demo-Republican Segretario de Stato
VIº John Quincy Adams John Quincy Adams.jpg 1825 1829 1 461[2] Demo-Republican Segretario de Stato
VIIº Andrew Jackson Andrew jackson head.jpg 1829 1837 2 922[1] Partìo Democratego -
VIIIº Martin Van Buren Martin Van Buren by George PA Healy, 1858.gif 1837 1841 1 461[2] Partìo Democratego Visepresidente dei Stati Unìi
IXº William Henry Harrison William Henry Harrison by James Reid Lambdin, 1835.jpg 1841 1841 31[3] Partìo Whig -
John Tyler WHOportTyler.jpg 1841 1845 1 430[4] Partìo Whig Visepresidente dei Stati Unìi
XIº James Knox Polk Polkpolk.jpg 1845 1849 1 461[5] Partìo Democratego -
XIIº Zachary Taylor Zachary Taylor.jpeg 1849 1850 491[6] Partìo Whig -
XIIIº Millard Fillmore Millard Fillmore.jpg 1850 1853 969[7] Partìo Whig Visepresidente dei Stati Unìi
XIVº Franklin Pierce Franklin Pierce.jpg 1853 1857 1 461[8] Partìo Democratego -
XVº James Buchanan James Buchanan.jpg 1857 1861 1 461[5] Partìo Democratego -
XVIº Abramo Lincoln Abrahamlincoln.jpg 1861 1865 1 503[9] Partìo Republican -
XVIIº Andrew Johnson Andrew Johnson - 3a53290u.png 1865 1869 1 419[10] Partìo Republican Visepresidente dei Stati Unìi
XVIIIº Ulysses Simpson Grant Ulysses Grant 1870-1880.jpg 1869 1877 2 922[11] Partìo Republican Comandante Xeneral del Exersito
XIXº Rutherford B. Hayes President Rutherford Hayes 1870 - 1880 Restored.jpg 1877 1881 1 461[5] Partìo Republican Goernador del Ohio
XXº James A. Garfield James Abram Garfield, photo portrait seated.jpg 1881 1881 199[12] Partìo Republican Deputato pa'l Ohio
XXIº Chester Arthur Chester Alan Arthur.jpg 1881 1885 1 262[13] Partìo Republican Visepresidente dei Stati Unìi
XXIIº Grover Cleveland President Grover Cleveland.jpg 1885 1889 2 922[14] Partìo Democratego Goernador de New York
XXIIIº Benjamin Harrison Benjamin Harrison, head and shoulders bw photo, 1896.jpg 1889 1893 1 461[2] Partìo Republican -
XXIVº Grover Cleveland President Grover Cleveland.jpg 1893 1897 2 922[14] Partìo Democratego -
XXVº William McKinley Mckinley.jpg 1897 1901 1 654[15] Partìo Republican -
XXVIº Theodore Roosevelt President Theodore Roosevelt, 1904.jpg 1901 1909 2 728[16] Partìo Republican Visepresidente dei Stati Unìi
XXVIIº William Howard Taft William Howard Taft.jpg 1909 1913 1 461[2] Partìo Republican -
XXVIIIº Thomas Woodrow Wilson President Woodrow Wilson portrait December 2 1912.jpg 1913 1921 2 922[1] Partìo Democratego Goernador del New Jersey
XXIXº Warren G. Harding Warren G Harding portrait as senator June 1920.jpg 1921 1923 881[17] Partìo Republican Senador pa'l Ohio
XXXº Calvin Coolidge Calvin Coolidge photo portrait head and shoulders.jpg 1923 1929 2 041[18] Partìo Republican Visepresidente dei Stati Unìi
XXXIº Herbert Hoover Herberthoover.jpg 1929 1933 1 461[2] Partìo Republican -
XXXIIº Franklin Delano Roosevelt FDR in 1933.jpg 1933 1945 4 422[19][20] Partìo Democratego Goernador de New York
XXXIIIº Harry Truman Harry S. Truman.jpg 1945 1953 2 840[21] Partìo Democratego Visepresidente dei Stati Unìi
XXXIVº Dwight D. Eisenhower Dwight D. Eisenhower, White House photo portrait, February 1959.jpg 1953 1961 2 922[1] Partìo Republican Comandante Xeneral de ła NATO
XXXVº John Fitzgerald Kennedy John F. Kennedy, White House color photo portrait.jpg 1961 1963 1 036[22] Partìo Democratego Senador pa'l Massachusetts
XXXVIº Lyndon B. Johnson Lbj2.jpg 1963 1969 1 886[23] Partìo Democratego Visepresidente dei Stati Unìi
XXXVIIº Richard Nixon Richard M. Nixon, ca. 1935 - 1982 - NARA - 530679.jpg 1969 1974 2 027[24][25] Partìo Republican -
XXXVIIIº Gerald Ford Gerald Ford.jpg 1974 1977 895[26] Partìo Republican Visepresidente dei Stati Unìi
XXXIXº Jimmy Carter Jimmy Carter.jpg 1977 1981 1 461[2] Partìo Democratego -
XLº Ronald Reagan Official Portrait of President Reagan 1981.jpg 1981 1989 2 922[1] Partìo Republican -
XLIº George H. W. Bush George H. W. Bush, President of the United States, 1989 official portrait.jpg 1989 1993 1 461[2] Partìo Republican Visepresidente dei Stati Unìi
XLIIº Bill Clinton Bill Clinton (square).jpg 1993 2001 2 922[1] Partìo Democratego Goernador del Arkansas
XLIIIº George W. Bush George-W-Bush.jpeg 2001 2009 2 922[1] Partìo Republican Goernador del Texas
XLIVº Barack Obama Official portrait of Barack Obama.jpg 2009 2017 2 159[27] Partìo Democratego Senador pa'l Illinois

Note[canbia | canbia sorxente]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9 Restà in carga par do mandai.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Restà in carga pa' un mandà, no'l xe sta rieleto.
  3. Morto dopo un mexe dal so insediamento.
  4. El ga servio par i restanti 3 ani, 11 mexi e 1 xorno dopo ła morte de William H. Harrison.
  5. 5,0 5,1 5,2 Restà in carga pa' un mandà, no'l se ga riprexentà pa'l secondo.
  6. Morto dopo 1 ano, 6 mexi e 4 xorni dal so insediamento.
  7. El ga servio par i restanti 2 ani, 7 mexi e 24 xorni dopo ła morte de Zachary Taylor. No'l ga otegnùo ła nomination del partìo Whig par łe sucesive presidensiałi del 1852.
  8. El ga servio pa' un mandà, ma no'l ga otegnùo ła nomination dal so partìo par un secondo.
  9. Sasinà dopo 1 mexe e 9 xorni dal inisio del so secondo mandà.
  10. El ga servio pa' i restanti 3 ani, 10 mexi e 21 xorni dopo el sasìnio de Lincoln. No'l ga otegnùo ła nomination dal suo partìo pa'n altro mandà.
  11. Restà in carga par do mandai. Inte'l 1880 el se ga prexentà a łe primarie del suo partìo pa' un terzo mandà ma el xe sta sconfito (al 32° balotajo) da James A. Garfield (che po el xe deventà el XXº presidente)
  12. Sasinà dopo 6 mexi e 16 xorni dal suo insediamento.
  13. El ga servio pa' i restanti 3 ani, 5 mexi e 14 xorni dopo el sasìnio de Garfield. No'l ga otegnùo ła nomination dal so partìo pa'n altro mandà.
  14. 14,0 14,1 El ga servio par do mandai no consecutivi e 'l vien cuindi considerà sia come XXIIº che come XXIVº presidente. Inte'l conto dei xorni de ła durata de ła carica xe contai tuti do i mandati.
  15. Sasinà dopo 5 mexi e 30 xorni dal inisio del so secondo mandà.
  16. El ga servio pa' i restanti 3 ani, 6 mexi e 3 xorni del secondo mandà de William McKinley, po el xe sta eleto pa' altri cuatro ani. Inte'l 1912 el se xe candidà a ła presidensa pa'l partìo Progresista, ma el ga perso contro el candidà democratego Thomas Woodrow Wilson.
  17. Morto dopo 2 ani, 4 mexi e 30 xorni dal so insediamento.
  18. El ga servio pa' i restanti 1 ano, 7 mexi e 3 xorni de ła presidenza Harding, po el xe sta eleto pa' altri cuatro ani. No'l se xe prexentà pa'n altro mandà.
  19. El ga servio par tre mandati, el xe sta rieleto ma el xe morto dopo 4 mexi e 2 xorni dal inisio del so cuarto mandà.
  20. El xe sta el primo presidente a èsar insedià el 20 de xenaro (fin al 1947 'l insediamento el jera el 4 de marso).
  21. El ga servio pa'i restanti 3 ani, 9 mexi e 9 xorni del cuarto mandà de Franklin Delano Roosevelt, po el xe sta eleto pa' altri cuatro ani. Pur esendo rielexibiłe no'l se ga prexentà pa'n altro mandà.
  22. Sasinà dopo 2 ani, 10 mexi e 3 xorni dal insediamento.
  23. El ga servio pa' un ano e 2 mexi dopo el sasìnio de Kennedy, el xe sta po eleto pa' altri cuatro ani. Inte łe primarie democrateghe del 1968 no'l se ga prexentà pa'n altro mandà.
  24. El se ga dimeso dopo un ano, 6 mexi e 21 xorni dal inisio del so secondo mandà pa' evitar 'l impeachment in seguito al scandało Watergate.
  25. Nixon xe sta anca visepresidente (durante ła presidensa Eisenhower) par 2.922 xorni. El totałe de 4.949 xorni el xe el pì longo periodo de permanensa in carga par na carica eletiva nasionałe dei Stati Unìi
  26. El ga servio pa' i restanti 2 ani, 5 mexi e 12 xorni dopo łe dimision de Richard Nixon. El ga otegnùo ła nomination republicana pa' un secondo mandà, ma el ga perso contro el candidà democratego Jimmy Carter.
  27. In carga.


Voxi ligae[canbia | canbia sorxente]

Altri projeti[canbia | canbia sorxente]