Lista de sufisi Internet de primo liveło

Da Wikipedia, l'ençiclopedia libara.
Va a: navigasion, serca

I Sufisi Internet de Primo Liveło (engl. Top-Level Domains TLD) i vien spéso considerài come sigle internet de un Stato (p.ex: .it =italia , .fr =fransa, .uk =Regno Unito) ma i pol anca riferirse a Teritori autònomi o Dipendense (p.ex: .gi =Gibiltera , .aw =Aruba) e èser anca sufisi internasionałi xenerałi che no corisponde mìa a un Stato (p.ex: .com', .org, .aero...).

El setenbre del 2005 xe stà asegnà anca el primo TLD del mondo, riferìo a na comunità soło lenguìstico-culturałe: el xe el .cat che'l vegnarà doparà par tuti i siti che trata de łéngua e cultura catałana.


Sufisi Internet Xenerałi[canbia | canbia sorxente]

.com

.net

.org

.edu

.mil

.gov

.aero

.biz

.int

.info

.museum

Sufisi lenguìstico-culturałi[canbia | canbia sorxente]

.cat = Łéngua e cultura catałana

Stati ordenài par Sufiso Internet de Primo Liveło[canbia | canbia sorxente]

.ad = Andora

.ae = Emirài Àrabi Unìi

.af = Afgànistan

.al = Albanìa

.am = Arménia

.ao = Angoła

.ar = Arzentina

.at = Àustria

.au = Austrałia

.az = Azerbaigian

.ba = Bosnia Erzegòvina

.bd = Bangladesh

.be = Belgio

.bf = Burkina Faso

.bg = Bulgarìa

.bh = Bahrein

.bi = Burundi

.bj = Benin

.bn = Brunei

.bo = Bołìvia

.br = Braxil

.bs = Bahamas

.bt = Bhutan

.bw = Botswana

.by = Belorusia

.bz = Belize

.ca = Cànada

.cd = Repùblica Democràtica del Cóngo

.cf = Repùblica Sentroafricana

.cg = Repùblica del Cóngo

.ch = Svìsera (Confed. Helvetica)

.ci = Costa d'Avorio (Côte d'Ivoire)

.cl = Cile

.cm = Càmerun

.cn = Cina

.co = Cołónbia

.cr = Costa Rica

.cu = Cuba

.cv = Capo Verde

.cy = Sipro (Cypros)

.cz = Repùblica Céca

.de = Germania

.dj = Djibuti

.dk = Danimarca

.dm = Dominica

.do = Repùblica Dominicana

.dz = Algerìa

.ec = Ecuador

.ee = Estonia

.eg = Egito

.er = Eritrèa

.es = Spagna (España)

.et = Etiopia

.fi = Finlandia

.fj = Fiji

.fk = Falkland

.fm = Stati Federài de Micronexia

.fr = Fransa

.ga = Gabon

.gd = Regno Unìo

.ge = Zorzania

.gh = Ghana

.gm = Gambia

.gn = Guinèa

.gp = Guadalupe

.gq = Guinèa Ecuatoriałe

.gr = Grecia

.gt = Guatemała

.gu =

.gw = Guinèa Bissau

.gy = Guyana

.hn = Honduras

.hr = Croasia (Hrvatska)

.ht = Haiti

.hu = Ungarìa

.id = Indonexia

.ie = Irlanda

.il = Israele

.in = India

.iq = Iraq

.ir = Iran

.is = Islanda

.it = Itałia

.jm = Jamàica

.jo = Jordania

.jp = Japon

.ke = Kenia

.kg = Kirgizistan

.kh = Canbogia (Kampuchea)

.ki = Kiribati

.km = Còmore

.kn = San Kittis e Nevis

.kp = Corèa del Nord

.kr = Corèa del Sud

.kw = Kuwait

.kz = Kazakhstan

.la = Laos

.lb = Łìbano

.lc = Santa Łucìa

.li = Liechtenstein

.lk = Sri Lanka

.lr = Łiberia

.ls = Lesotho

.lt = Łituania

.lu = Łuseburgo

.lv = Łetonia

.ly = Libia

.ma = Maroco

.mc = Mònaco

.md = Moldavia

.mg = Madagascar

.mk = Ex Rep. Jugoslava de Macedonia

.ml

.mm

.mn

.mr

.mt

.mu

.mv

.mw

.mx = Mèsico

.my

.mz

.na

.ne

.ng

.ni

.nl = Paeixi Basi (Nederland)

.no = Norvéja

.np

.nr

.nz = Nóva Zełanda

.om

.pa = Pànama

.pe

.pg

.ph

.pk

.pl = Połonia

.pr

.ps

.pt = Portogało

.pw

.py

.qa

.re

.ro = Romanìa

.ru = Federasion Rusa

.rw

.sa

.sb

.sc

.sd

.se = Svezia

.sg

.si = Slovenia

.sk = Slovachia

.sl =

.sm = Repùblica de San Marin

.sn

.sr

.st

.su

.sv

.sy

.sz

.td

.tg

.th

.tj

.tk

.tm

.tn

.to

.tr

.tt

.tv

.tw

.tz

.ua

.ug

.uk

.us

.uy

.uz

.va = Vatican

.vc

.ve = Venesueła

.vn

.vu

.wf

.ws

.ye

.yt

.yu

.za

.zm

.zw

Teritori ordenài par Sufiso Internet de Primo Liveło[canbia | canbia sorxente]

.ac = Ìxołe Asension

.ag = Antigua e Barbuda

.ai = Anguilla

.an = Antiłe Olandixi

.aq = Antàrtide

.as = Samoa Americane

.aw = Aruba

.ax = Ålands

.bb = Barbados

.bm = Bermuda

.bv = Bouvet Islands

.cc = Cocos Islands

.ck = Cook Islands

.cx = Christmas Islands

.fo = Ìxołe Faroe

.gf = Guyana Franséxe

.gg = Guernsey

.gi = Gibiltera

.gl = Groenlandia

.gs = South Georgia e South Sandwich

.hk = Hong Kong

.hm = Heard and Mc Donald

.im = Ìxoła de Man

.io = British Indian Ocean Territory

.je = Jersey

.ky = Ìxołe Cayman

.mh = Ìxołe Marshall

.mo = Macau

.mp = Mariane del Nord

.ms = Montserrat

.mq = Martinique

.nc = Nóva Całedonia

.nf = Ìxołe Norfolk

.nu = Niue

.pf = Połinexia Franséxe

.pm = San Pierre e Miquelon

.pn = Ìxołe Pitcairn

.sh = Sant'Elena

.tc = Turks and Caicos

.tf = Teritori Fransixi del Sud

.um = United States Minor Outlying Islands

.vg = Ìxołe Vèrgini Britàniche

.vi = Ìxołe Vèrgini Americane