Elenco dei Papi

Da Wikipedia, l'ençiclopedia libara.
Va a: navigasion, serca

El seguente elenco, ordinà cronołogicamente par date de regno, el suna i papi deła Cexa catołica.

I nomi pì comuni i xe: Giovanni (23, pì du Giovanni Paolo), Gregorio e Benedetto (16), Clemente (14), Innocenzo e Leone (13).


Nota su la numerasion dei papi[canbia | canbia sorxente]

  • Recentemente la numerasion dei papi ła xe sta emendà par tirar via ł'antipapa Felice II.
  • Papa Stefano II, che el xe morto prima de esare consacrà, el xe comprexo nte ła lista. Ła numerasion dei so sucesori co ło steso nome ła xe sta aumentà de 'na unità.
  • Papa Marino I e papa Marino II i xe considerà come papa Martino II e papa Martino III rispetivamente.
  • Papa Dono II (in latino Donus), che i dixe el gabia regnà ntel 974, non ł'è mai esistio. Ciò el xe dovuo ała confuxion del titoło dominus (signore) col nome proprio.
  • I antipapi Bonifacio VII (974-984/5), Benedetto X (1058-1059) e Alessandro V (1409-1410) i xe sta considerà papi autentici e inclusi nte ła lista uficiałe dei papi fin in tempi recenti, causando dei vodi nte ła lista.

I Miłenio[canbia | canbia sorxente]

I Secolo[canbia | canbia sorxente]

Papi Inizio pontificato Termine pontificato
San Pietro Apostel Petrus (Nikolla Onufri).jpg 32 67 1
San Lino Papst linus.jpg 67 76 2
Sant'Anacleto I Anacletus-saintc48.jpg 76 88 3
San Clemente I StClement1.jpg 88 97 4
San Evaristo Evaristus.jpg 97 105 5


II Secolo[canbia | canbia sorxente]

Papi Inizio pontificato Termine pontificato
Sant'Alessandro I Pope Alexander I.jpg 105 115 6
San Sisto I SixtusI.jpg 115 125 7
San Telesforo Pope Telesfor.JPG 125 136 8
Sant'Igino Hyginus.jpg 136 140 9
San Pio I Pius I.jpg 140 155 10
Sant'Aniceto 50px 155 166 11
San Sotero Soter.jpg 166 175 12
Sant'Eleuterio Eleutherius.jpg 175 189 13
San Vittore I Victor I..jpg 189 199 14
San Zefferino Zephyrinus.jpg 199 217 15


III Secolo[canbia | canbia sorxente]

Papi Inizio pontificato Termine pontificato
San Callisto CalixtusI.jpg 217 222 16
San Urbano I Ravensburg St Christina Hl Urban.jpg 222 230 17
San Ponziano Tiara.png 230 235 18
Sant'Antero Tiara.png 235 236 19
San Fabiano Heiliger Fabian.jpg 236 250 20
San Cornelio Heiliger Cornelius.jpg 251 253 21
San Lucio I Tiara.png 253 254 22
Santo Stefano I Tiara.png 254 257 23
San Sisto II Raffael 051.jpg 257 258 24
San Dionisio Tiara.png 260 268 25
San Felice I PopeFelixI.jpg 269 274 26
Eutichiano Tiara.png 275 283 27
San Caio PCaius.jpg 283 296 28
San Marcellino Tiara.png 296 304 29


IV Secolo[canbia | canbia sorxente]

Papi Inizio pontificato Termine pontificato
San Marcello I Papa Marcelo I.jpg 308 309 30
Sant'Eusebio Tiara.png 309 310 31
San Milziade Pope miltiades.jpg 311 314 32
San Silvestro I Tiara.png 314 335 33
San Marco Tiara.png 335 336 34
San Giulio Tiara.png 337 352 35
Liberio Tiara.png 352 366 36
San Damaso I Saintdamasus.jpg 366 383 37
San Siricio Tiara.png 384 399 38
Sant'Anastasio I Tiara.png 399 401 39


V Secolo[canbia | canbia sorxente]

40. Sant'Innocenzo I (401-417)
41. San Zosimo (417-418)
42. San Bonifacio I (418-422)
43. San Celestino I (422-432)
44. San Sisto III (432-440)
45. San Leone I, Magno (440-461)
46. Sant'Ilario (461-468)
47. San Simplicio (468-483)
48. San Felice III (483-492)
49. San Gelasio I (492-496)
50. Anastasio II (496-498)
51. San Simmaco (498-514)

VI Secolo[canbia | canbia sorxente]

52. Sant'Ormisda (514-523)
53. San Giovanni I (523-526)
54. San Felice IV (526-530)
55. Bonifacio II (530-532)
56. Giovanni II (533-535) - Mercurio
57. Sant'Agapito I (535-536)
58. San Silverio (536-537)
59. Vigilio (537-555)
60. Pelagio I (556-561)
61. Giovanni III (561-574)
62. Benedetto I (575-579)
63. Pelagio II (579-590)
64. San Gregorio I Magno (590-604) - O.S.B.

VII Secolo[canbia | canbia sorxente]

65. Sabiniano (604-606)
66. Bonifacio III (607)
67. San Bonifacio IV (608-615) - O.S.B.
68. Sant'Adeodato I (615-619)
69. Bonifacio V (619-625)
70. Onorio I (625-638)
71. Severino (640)
72. Giovanni IV (640-642)
73. Teodoro I (642-649)
74. San Martino I (649-655)
75. Sant'Eugenio I (654-657)
76. San Vitaliano (657-672)
77. Adeodato II (672-676) - O.S.B.
78. Dono (676-678)
79. Sant'Agatone (678-681)
80. San Leone II (682-683)
81. San Benedetto II (684-685)
82. Giovanni V (685-686)
83. Conone (686-687)
84. San Sergio I (687-701)

VIII Secolo[canbia | canbia sorxente]

85. Giovanni VI (701-705)
86. Giovanni VII (705-709)
87. Sisinnio (708)
88. Costantino (708-715)
89. San Gregorio II (715-731)
90. San Gregorio III (731-741)
91. San Zaccaria (741-752)
92. Stefano II (752)
93. Stefano III (752-757)
94. San Paolo I (757-767)
95. Stefano IV (767-772)
96. Adriano I (772-795)
97. San Leone III (795-816)

IX Secolo[canbia | canbia sorxente]

98. Stefano V (816-817)
99. San Pasquale I (817-824)
100. Eugenio II (824-827)
101. Valentino (827)
102. Gregorio IV (827-844)
103. Sergio II (844-847)
104. San Leone IV (847-855) - O.S.B.
105. Benedetto III (855-858)
106. San Niccolò I (858-867) - di Roma, nato ca. nell'820
107. Adriano II (867-872) - di Roma
108. Giovanni VIII (872-882) - di Roma
109. Marino I (882-884) - di Gallese (Viterbo)
110. Sant'Adriano III (884-885) - Agapito, di Roma
111. Stefano VI (885-891) - di Roma
112. Formoso (891-896) - di Ostia (Roma), nato ca. nell'816
113. Bonifacio VI (896)
114. Stefano VII (896-897) - di Roma
115. Romano (897) - di Gallese (Viterbo)
116. Teodoro II (897) - di Roma
117. Giovanni IX (898-900) - O.S.B., di Tivoli (Roma)
118. Benedetto IV (900-903) - di Roma

X Secolo[canbia | canbia sorxente]

119. Leone V (903) - di Ardea (Roma)
120. Cristoforo antipapa (903-904) - di Roma
121. Sergio III (904-911) - di Roma
122. Anastasio III (911-913) - di Roma
123. Lando (913-914) - della Sabina
124. Giovanni X (914-928) - Cencio Cenci, di Roma
125. Leone VI (928-929) - di Roma
126. Stefano VIII (929-931) - di Roma
127. Giovanni XI (931-935) - di Roma
128. Leone VII (936-939) - O.S.B., di Roma
129. Stefano IX (939-942) - di Roma
130. Marino II (942-946) - di Roma
131. Agapito II (946-955) - di Roma
132. Giovanni XII (955-963) - Ottaviano dei Conti di Tuscolo, di Roma, nato nel 938
133. Leone VIII (963-965) - di Roma
134. Benedetto V (964) - di Roma
135. Giovanni XIII (965-972) - Giovanni dei Crescenzi, di Roma
136. Benedetto VI (973-974)
136a.Dono II ([mai esistito])
137. Benedetto VII (974-983) - dei Conti di Tuscolo, di Roma
138. Giovanni XIV (983-984) - Pietro Canepanova, di Pavia
139. Giovanni XV (985-996) - Giovanni di Gallina Alba, Roma
140. Gregorio V (996-999) - Bruno (Brunone) dei duchi di Carinzia, cugino di Ottone III nato ca. nel 972
141. Silvestro II (999-1003) O.S.B. - Gerberto di Aurillac, Alvernia (Francia), nato ca. nel 950

II Millennio[canbia | canbia sorxente]

XI Secolo[canbia | canbia sorxente]

142. Giovanni XVII (1003) - Siccone, Roma
143. Giovanni XVIII (1003-1009) - Giovanni Fasano, Roma
144. Sergio IV (1009-1012) - Pietro Boccadiporco, Roma
145. Benedetto VIII (1012-1024) - Teofilatto dei Conti di Tuscolo (I), Roma
146. Giovanni XIX (1024-1032) - Romano dei Conti di Tuscolo, Roma
147. Benedetto IX (1033-1044) - Teofilatto dei Conti di Tuscolo (II), Roma, ca. 1012
148. Silvestro III (1045) - Giovanni dei Crescenzi Ottaviani, Roma
149. Benedetto IX (1045) - Papa per la seconda volta
150. Gregorio VI (1045-1046) - Giovanni Graziano, Roma
151. Clemente II (1046-1047) - Suitgero dei signori di Morsleben e Hornburg, Sassonia
152. Benedetto IX (1047-1048) - Papa per la terza volta
153. Damaso II (1048) - Poppone, Bressanone (Bolzano)
154. San Leone IX (1049-1054) - Brunone dei Conti di Egisheim-Dagsburg, Alsazia (Germania, oggi Francia), 21 giugno 1002
155. Vittore II (1055-1057) - Gebhard II dei Conti di Dollnstein-Hirschberg, Germania, ca. 1018
156. Stefano X (1057-1058) O.S.B. - Federico di Lorena
157. Niccolò II (1058-1061) - Gerardo di Borgogna, Francia
158. Alessandro II (1061-1073) - Anselmo da Baggio, Milano
159. San Gregorio VII (1073-1085) O.S.B. - Ildebrando Aldobrandeschi di Soana, Sovana (Grosseto), ca. 1020
160. Beato Vittore III (1086-1087) O.S.B. - Dauferio o Desiderio, Benevento, 1027
161. Beato Urbano II (1088-1099) O.S.B. - Ottone di Lagery, Châtillon-sur-Marne (Francia), ca. 1040
162. Pasquale II (1099-1118) O.Cist. - Raniero Ranieri, Bleda (Forlì)

XII Secolo[canbia | canbia sorxente]

163. Gelasio II (1118-1119) O.S.B. - Giovanni dei Caetani d'Aragona, Gaeta (Latina), ca. 1060
164. Callisto II (1119-1124) - Guido dei Conti di Borgogna
165. Onorio II (1124-1130) - Lamberto Scannabecchi da Fagnano, Imola, ca. 1060
166. Innocenzo II (1130-1143) - Gregorio Papareschi, Roma
167. Celestino II (1143-1144) - Guido da Castello, Città di Castello (Perugia)
168. Lucio II (1144-1145) - Gherardo Caccianemici dall'Orso, Bologna
169. Beato Eugenio III (1145-1153) O.Cist. - Bernardo dei Paganelli, Pisa
170. Anastasio IV (1153-1154) - Corrado della Suburra, Roma
171. Adriano IV (1154-1159) O.S.A. - Nicholas Breakspear, Abbots Langley (Inghilterra), ca. 1100
172. Alessandro III (1159-1181) - Rolando Bandinelli, Siena, ca. 1100
173. Lucio III (1181-1185) - Ubaldo Allucignoli, Lucca, 1097
174. Urbano III (1185-1187) - Uberto Crivelli, Cuggiono (MI), ca. 1120
175. Gregorio VIII (1187) - Alberto de Morra, Benevento, ca. 1100
176. Clemente III (1187-1191) - Paolo Scolari, Roma
177. Celestino III (1191-1198) - Giacinto Bobone Orsini, Roma, ca. 1106
178. Innocenzo III (1198-1216) - Lotario dei Conti di Segni, Gavignano (Roma), 1160

XIII Secolo[canbia | canbia sorxente]

179. Onorio III (1216-1227) - Cencio Savelli, Roma
180. Gregorio IX (1227-1241) - Ugolino dei Conti di Segni, Anagni (Frosinone), 1170
181. Celestino IV (1241) O.S.B. - Goffredo Castiglioni, Milano
182. Innocenzo IV (1243-1254) - Sinibaldo Fieschi dei Conti di Lavagna, Genova, ca. 1180-90
183. Alessandro IV (1254-1261) - Rinaldo dei Conti di Segni, Anagni (Frosinone), ca. 1199
184. Urbano IV (1261-1264) - Jacques Pantaleon, Troyes? (Francia), ca. 1195
185. Clemente IV (1265-1268) - Guy Foulques, Saint-Gilles-du-Gard (Francia), 23 novembre 1200 ca.
186. Beato Gregorio X (1271-1276) O.Cist. - Tebaldo Visconti, Piacenza, ca. 1210
187. San Innocenzo V (1276) O.P. - Pierre de Tarentasie, Champagny (Francia), ca. 1225
188. Adriano V (1276) - Ottobono Fieschi, Genova, ca. 1205
189. Giovanni XXI (1276-1277) - Pietro di Giuliano, Lisbona (Portogallo), ca. 1210
190. Niccolò III (1277-1280) O.S.B. - Giovanni Gaetano Orsini, Roma, ca. 1216
191. Martino IV (1281-1285) - Simon de Brion, Montpensier (Francia), ca. 1210
192. Onorio IV (1285-1287) - Giacomo Savelli, Roma, ca. 1210
193. Niccolò IV (1288-1292) O.F.M. - Girolamo Masci, Ascoli Piceno, 30 setenbre 1227
194. San Celestino V (1294) O.S.B. - Pietro Angeleri, più noto come Pietro da Morrone, Molise, 1215
195. Bonifacio VIII (1294-1303) - Benedetto Caetani, Anagni (Frosinone), ca. 1235

XIV Secolo[canbia | canbia sorxente]

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Beato Benedetto XI B Benedikt XI.jpg 1303 1304 Nicola Boccasini Treviso 196
Clemente V Papst klemens v.jpg 1305 1314 Bertrand de Gouth Francia 197
Giovanni XXII John22.jpg 1316 1334 Jacques Duèse Francia 198
Benedetto XII Benedikt XII1.gif 1334 1342 Jacques Fournier Francia 199
Clemente VI Clemens VI.gif 1342 1352 Pierre Roger Francia 200
Innocenzo VI Innozenz VI.gif 1352 1362 Etienne Aubert Francia 201
Beato Urbano V Urban V.gif 1362 1370 Guillaume de Grimoald Francia 202
Gregorio XI PopeGregoryXI.jpg 1370 1378 Pierre Roger de Beaufort Francia 203
Urbano VI Urbanus VI.jpg 1378 1389 Bartolomeo Prignano Napoli 204
Bonifacio IX IX.Bonifac.jpg 1389 1404 Piero Tomacelli Lecce 205


XV Secolo[canbia | canbia sorxente]

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Innocenzo VII Innocent VII.jpg 1404 1406 Cosimo de' Migliorati L'Aquila 206
Gregorio XII Gregory XII.jpg 1406 1415 Angelo Correr Venezia 207
Martino V Martin V.jpg 1417 1431 Ottone Colonna Roma 208
Eugenio IV Portrait du pape Eugène IV.jpg 1431 1447 Gabriele Condulmer Venezia 209
Niccolò V 1447 1455 Tommaso Parentucelli, Sarzana La Spezia 210
Callisto III Calixtus III.jpg 1455 1458 Alfonso de Borgia Xàtiva, Spagna 211
Pio II Pintoricchio 014.jpg 1458 1464 Enea Silvio Piccolomini Siena 212
Paolo II Paul II.JPG 1464 1471 Pietro Barbo Venezia 213
Sisto IV SixtusIV.jpg 1471 1484 Francesco della Rovere Savona 214
Innocenzo VIII Innocent VIII.JPG 1484 1492 Giovanni Battista Cybo Genova 215
Alessandro VI Pope Alexander Vi.jpg 1492 1503 Rodrigo Borgia Xàtiva, Spagna 216


XVI Secolo[canbia | canbia sorxente]

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Pio III 50px 1503 1503 Francesco Nanni Todeschini Piccolomini Siena 217
Giulio II Pope Julius II.jpg 1503 1513 Giuliano della Rovere Savona 218
Leone X Raffael 040.jpg 1513 1521 Giovanni di Lorenzo de' Medici Firenze 219
Adriano VI Hadrian VI.jpg 1522 1523 Adriaan Florenszoon Boeyens Utrecht, Paesi Bassi 220
Clemente VII Pope Clement VII.JPG 1523 1534 Giulio de' Medici Firenze 221
Paolo III Tizian 083b.jpg 1534 1549 Alessandro Farnese Viterbo 222
Giulio III Julius III.jpg 1550 1555 Gian Maria del Monte Arezzo 223
Marcello II Pope Marcellus II.jpg 1555 1555 Marcello Cervini Macerata 224
Paolo IV Pope Paul IV.jpg 1555 1559 Giovanni Pietro Carafa Avellino 225
Pio IV Pius IV 2.jpg 1559 1565 Giovanni Angelo Medici Milano 226
S.Pio V El Greco 050.jpg 1565 1572 Antonio Michele Ghislieri Alessandria 227
Gregorio XIII Gregory XIII.jpg 1572 1585 Ugo Boncompagni Bologna 228
Sisto V Sixtus5.jpg 1585 1590 Felice Peretti Ascoli Piceno 229
Urbano VII Urban VII.jpg 1590 1590 Giovanni Battista Castagna Roma 230
Gregorio XIV Gregory XIV.jpg 1590 1591 Niccolò Sfondrati Cremona 231
Innocenzo IX Innocent IX 2.jpg 1591 1591 Gian Antonio Facchinetti de Nuce Novara 232
Clemente VIII Clement VIII mosaic.jpg 1592 1605 Ippolito Aldobrandini Pesaro 233


XVII Secolo[canbia | canbia sorxente]

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Leone XI Leo XI 2.jpg 1605 1605 Alessandro de' Medici Firenze 234
Paolo V Pope Paul V.jpg 1605 1621 Camillo Borghese Roma 235
Gregorio XV Gregor XV.jpg 1621 1623 Alessandro Ludovisi Bologna 236
Urbano VIII Urban VIII.jpg 1623 1644 Maffeo Barberini Firenze 237
Innocenzo X PopeInnocentX.jpg 1644 1655 Giovanni Battista Pamphili Roma 238
Alessandro VII Alexander VII.jpg 1655 1667 Fabio Chigi Siena 239
Clemente IX Pope Clement IX.jpg 1667 1669 Giulio Rospigliosi Pistoia 240
Clemente X Clement X.jpg 1670 1676 Emilio Altieri Roma 241
Beato Innocenzo XI InnocentXI.jpg 1676 1689 Benedetto Odescalchi Como 242
Alessandro VIII Alexander VIII 1.jpg 1689 1691 Pietro Vito Ottoboni Venezia 243
Innocenzo XII Innocent XII.jpg 1691 1700 Antonio Pignatelli Bari 244
Clemente XI Clement XI.jpg 1700 1721 Giovanni Francesco Albani Urbino 245


XVIII Secolo[canbia | canbia sorxente]

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Innocenzo XIII InnocientXIII.jpg 1721 1724 Michelangelo Conti Roma 246
Benedetto XIII Benedict XIII.jpg 1724 1730 Pietro Francesco Orsini Bari 247
Clemente XII Clement XII.jpg 1730 1740 Lorenzo Corsini Firenze 248
Benedetto XIV Benoit XIV.jpg 1740 1758 Prospero Lorenzo Lambertini Bologna 249
Clemente XIII Clemens XIII.jpg 1758 1769 Carlo Rezzonico Venezia 250
Clemente XIV PopeClement-XIV.JPG 1769 1774 Gian Vincenzo Antonio Ganganelli Rimini 251
Pio VI Popepiusvi.jpg 1774 1799 Giovanni Angelo Braschi Cesena 252
Pio VII Jacques-Louis David 018.jpg 1800 1823 Barnaba Chiaramonti Cesena 253


XIX Secolo[canbia | canbia sorxente]

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Leone XII LeoXII.jpg 1823 1829 Annibale Sermattei della Genga Ancona 254
Pio VIII Popepiusviii.jpg 1829 1830 Francesco Saverio Castiglioni Macerata 255
Gregorio XVI Gregory XVI.jpg 1831 1846 Bartolomeo Mauro Cappellari Belluno 256
Beato Pio IX Popepiusix.jpg 1846 1878 Giovanni Maria Mastai Ferretti Senigallia Ancona 257
Leone XIII LeoXIIIcrown.jpg 1878 1903 Gioacchino Pecci Roma 258


XX Secolo[canbia | canbia sorxente]

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
San Pio X 1903 1914 Giuseppe Sarto Treviso 259
Benedetto XV Pope benedict15.jpg 1914 1922 Giacomo della Chiesa Genova 260
Pio XI Pius xi 1.jpg 1922 1939 Achille Ratti Milano 261
Pio XII Papa Pio XII Eugenio Pacelli.jpg 1939 1958 Eugenio Pacelli Roma 262
Beato Giovanni XXIII 50px 1958 1963 Angelo Giuseppe Roncalli Bergamo 263
Paolo VI Servo di Dio Pope Paul VI. 1967.jpg 1963 1978 Giovanni Battista Montini Brescia 264
Giovanni Paolo I Servo di Dio 50px 1978 1978 Albino Luciani Belluno 265
Beato Giovanni Paolo II JohannesPaulII.jpg 1978 2005 Karol Józef Wojtyła Cracovia, Polonia 266


III Millennio[canbia | canbia sorxente]

XXI Secolo[canbia | canbia sorxente]

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Benedetto XVI Pope Benedictus XVI january,20 2006 (20).JPG 2005 2013 Joseph Alois Ratzinger Marktl am Inn, Xermania 265
Francesco Card. Jorge Bergoglio SJ, 2008.jpg 2013 - Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires, Argentina 266


Curiosità[canbia | canbia sorxente]

  • La legenda la vol che na dona inglese la gabia regnà col nome de papa Giovanni VIII, pi comunemente conosuda come papessa Giovanna, da l'853 a l'855, dopo la morte de Leone IV[1].
  • No xe mai esistìo un papa Giovanni XX. Alcuni storici de l'XI secolo i credéa che fusse esistìo un papa de nome Giovanni tra l'antipapa Bonifacio VII e papa Giovanni XV; quindi, la serie de papi da Giovanni XV a Giovanni XIX la xe stà eroneamente numerà da XVI a XX. Sti papi i xe stà po rinominà XV a XIX, comunque i papi da Giovanni XXI a Giovanni XXIII i xe stà numerà tegnendo conto de sto eror. Quindi papa Giovanni XX no l'esiste, essendo stà saltà nea numerasion dei papi, e poiché questa la xe uncuò fermamente stabilìa, xe inprobabile che vegna fati tentativi de retifica.
  • Papa Benedetto IX, tra el 1032 e el 1048, el xe stà papa par tre olte: el xera stà parà via na prima olta dal trono de Piero, el xe tornà ma el se gà vendùo la carica, infine el xe stà rieleto papa n'altra olta.

Note[canbia | canbia sorxente]

  1. Un studio critico decisivo in merito xe el libro de Cesare D'Onofrio Mille anni di leggenda: Una donna sul trono di Pietro, Romana Società Editrice, 1978.

Varda anca[canbia | canbia sorxente]

Colegamenti foresti[canbia | canbia sorxente]